Karadelikler Astronominin Neresindedir

Kara delikler, yanına yaklaşan gezegenleri, yıldızları yutarak evrenin gelişimine hâkim olan gizemli nesnelerdir. Çekim güçleri sınırsızdır ve galaksiyi içlerine alabilirler. Evrendeki her şeyi yok edebilecek kapasitede olmalarına rağmen bazı galaksilerin oluşumunu da sağlarlar. Evrenin nasıl doğduğu, nasıl gelişeceği ve nasıl öleceği hakkında bilgi verirler. Bu yönleriyle kara delikler için astronomi biliminin sınırlarını belirlerler.

Yerçekimi ve Kara Delikler

Kara deliklerin kuvvetleri doğanın birincil gücü yer çekiminden gelir. Yer çekimi, Dünya’nın Güneş etrafında dönmesini ve ayaklarımızın yere basmasını sağlar. Ancak kara delikler için yer çekimi sınırsızdır ve içine çekmeyi sağlar. Çevresindeki her şeyi içine çekecek kadar güçlüdür. Sadece yanındakileri etkilemez, uzaktaki yıldızlardan gelen ışığı bile bükebilir. Bu nedenle kara delikler siyahtır.

Eğer bir kara delik bizim Güneş sistemimize giriş yaparsa tüm yer çekimi dengesini alt üst ederek gezegenleri yutabilir. Gezegenleri yörüngelerinden ayırır ve birbirlerine çarpmalarına neden olur. Kara deliğin Dünyamıza yaklaşması durumunda yer çekimi dengesini bozacağı için astreoitlerin Dünya’ya yağmasına sebep olur. Önce hava küreyi sonra gezegenin kendisini içine çekmeye başlar. Kara delik içine çektiği her şeyi kendi merkezindeki küçük bir noktaya iteler. Bilim insanları buna tekillik demektedir. Gerçekte bu merkezde tam olarak ne olduğu bilinmemekle beraber burada zaman anlamsızdır ve yer çekimi sınırsızdır.

Nasıl Oluşurlar?

Evrende bazı yıldızlar Güneşten yüzlerce kat daha büyüktür. Bu yıldızlar ölüm döngüsüne girdikten sonra çekirdek çöker ve patlayarak evrendeki en büyük patlamaları oluştururlar. Bu patlamaya Hipernova denir. Bu patlama karadelik doğumuna neden olur. Yani kara delikler aslında ölen yıldızlardan oluşur. Yıldızlar bu seviyede dev bir nükleer reaktör görevi görürler. Enerjilerini dışarıya pompalarken iç kısımlarında çok büyük bir yer çekimini sıkıştırırlar. Ortadaki yeni kara delik yıldızın kalıntılarını hızlı bir şekilde içine çekmeye başlar, yıldız patladığında Güneş’in tüm ömrü boyunca ürettiği enerjiden daha fazlasını bir saniye gibi bir sürede açığa çıkarır. Gama ışın patlamaları sayısını ölçülerek kaç tane kara delik oluştuğunu gök bilimciler anlayabilirler. NASA bunu ölçmek için evrene uydular göndermektedir. Her gün en az bir gama ışığı patlaması bulunmaktadır.